Curcan cu ulei de trufe

Curcan cu ulei de trufe

Ingrediente

1.5kg piept de curcan

50g unt, înmuiat

1 haşmă, tăiată rondele

200g ciuperci sălbatice, tăiate fin

50ml Madeira

100g castane fierte, tăiate fin

1 legătură de cimbru

3 linguri de ulei de trufe

PENTRU SARAMURĂ

3l apă rece

140g sare

5 linguri de miere sau zahăr brun

6 rămurele de cimbru

PENTRU SOS

1 haşmă, tăiată fin

1 lingură de făină

100ml Madeira

400ml supă de pui

Mod de preparare

1. Pentru a prepara saramura, se încălzesc 200ml de apă împreună cu sare, miere sau zahăr şi două rămurele de cimbru într-un vas mic. Odată dizolvată sarea, se adaugă apa rămasă. Se pune curcanul într-un bol, iar peste el se toarnă saramura. Se acoperă şi se răceşte timp de 4-8 ore.

2. Pentru a prepara umplutura, se topeşte un cub de unt într-o tigaie şi se căleşte ceapa timp de 2 minute, până când se înmoaie. Se adaugă ciupercile şi se călesc încă 5 minute, până când devin aurii. Se toarnă Madeira, se adaugă castanele şi frunzele unei rămurele de cimbru. Se călesc timp de 10 minute, până când lichidul se evaporă. Se stropeşte ulei de trufe şi se lasă la răcit, apoi se amestecă cu untul rămas.

3. Se scoate curcanul din saramură şi se aruncă lichidul. Pe hârtie de bucătărie se usucă pieptul de curcan, apoi cu degetele sau cu o lingură se desprinde pielea, creând un buzunar între piele şi carne. Se întinde untul de trufe pe toată suprafaţa, urmând conturul pieptului. Se unge puţin unt şi pe piele, apoi se pune într-o tavă. În acest stadiu, se poate răci până a doua zi.

4. Se încălzeşte cuptorul la 200ºC. Se coace timp de 1 oră (cca. 40 de minute per kilogram). La jumătatea timpului de coacere, se toarnă zeama din tavă peste pui şi se acoperă cu folie de aluminiu dacă pielea se rumeneşte prea tare. Se verifică dacă curcanul este gata inserând un băţ în partea cea mai groasă a pieptului – sucul ieşit ar trebui să fie limpede. Se scoate din tavă şi se lasă să se odihnească, parţial acoperit cu folie de aluminiu, timp de 10 minute.

5. Între timp, se prepară sosul. Se scurge excesul de grăsime din tavă, apoi se pune tava pe foc. Se adaugă ceapa şi se căleşte timp de 2 minute, amestecând des. Când ceapa s-a înmuiat, se presară făina şi se amestecă bine. Se toarnă uşor Madeira şi se amestecă bine. Dacă se formează cocoloaşe, se amestecă bine pentru a omogeniza. Se dă în clocot şi se fierbe până când se reduce la jumătate, apoi se toarnă supa de pui. Se fierbe timp de 5-10 minute, până când se obţine un sos gros. Dacă doriţi, îl puteţi strecura înainte de a-l servi.

Articole similare:

Lasa un mesaj

Toate campurile sunt necesare

Nume
E-mail: (Nepublicat)
Comentariu: